Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.11.2008, Michal Koláček, článek
Čas nám plyne jak voda a malými krůčky se blíží nejvýznamnější křesťanské svátky u nás. V tomto předvánočním čase jsme pro vás zpracovali tematickou přílohu zaměřenou na oblast herních konzolí. V dnešním úvodním článku najdete nástin toho, na co se můžete v nadcházejících dnech u nás těšit.
Augitus | 15.11.200811:59
No abych pravdu řekl tak konzole jdou mimo mě, ale samozřejmě si držím nad nimi přehled. Pokud bych už si měl vybrat beru jednoznačně NINTENDO Wii. A to z prostého důvodu, že je podle mě nejoriginálnější, jelikož nepostrádá nápad. Hry na ni jsou unikatní, které si na jiných platformách prostě nezahrajete a to nejdůležitější je, že sází na zábavnost. Microsoft a jeho XBOX je víceméně postavený celý na reklamě, kterou do vás tlačí z každé strany. Hlavně ta jejich pseudosuper 3D střílečka HALO, u které bych se ani nedivil kdyby celá jeji reklamní kampan byla dražší než samotný vývoj hry. SONY PS jede na grafice a to mi nikdo nevyvrátí. Chce vás zaujat grafickými orgiemi a .... a to je všechno. Prostě kupte si obrovskou LCD od SONY s PS3 a máte žít v domění, že tohle je tá správná herní volba. Musí to přece hlavně pekně vypadat ... bla bla bla. No PC je pro mě jasná volba. Když mě hry omrzí nemám důvod ho vypnout protože hry jsou jenom malá složka v řadě věcí, které se daji na PC dělat.
Odpovědět0  0
Grook (22) | 14.11.200820:06
Ono to je jednoduchy,sice nevim jak je to v CR ,ale tady kdyz si nekdo koupi hru na konzole ktera je samozrejme drazsi nez na PC tak ma tu vyhodu ,ze mu ji zase odkopi a nebo odpocitaji z kupovane dalsi nove hry.Kdez ja si koupim sice tu hru levneji ale po dohrani se sni mohu uz jen nechat vyfotit a to na vlastni naklady. Jelikoz ma hra je dal jiz neprodejna.A pokud je trend takovej ze hra ma +­- 8 hodin herniho casu.Tak si nekdy rikam jestli to opravdu neni lepsi stahnout ,zahrat , smaznout. Navic si ke kazde hre musim pamatovat jak jsem se zareg. jelikoz kdyz si to chci po case zahrat ,tak bez toho nemam sanci.Tudiz ackoli jsem presvedcen ze konzole jsou ,pro jiste lidi tak sve duvody proc je mit to ma.
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 15.11.20087:31
Možnost prodeje starší hry do bazaru, nebo její odkup jako protihodnoty při nákupu nové v ČR také funguje a to bez rozdílu, jestli jde o hru pro PC, nebo konzole.
Jenže zatímco hru pro PC je relativně jednoduché si stáhnout a pak nainstalovat, u konzolových her to takhle jednoduché není ­(jsou potřeba HW úpravy spojené se ztrátou záruky­). Navíc uživatelé PC jsou zvyklí s PC dělat mnohem širší paletu činností než je jenom hraní her a proto jsou i v kradení kreativnější. Uživatelé konzolí znají zpravidla jenom ovládání hry, případně nějaká ta comba a cheatování ve hrách.
Odpovědět0  0
M.M.X | 14.11.200814:45
Uprimne povedane, nechapem co tu takyto clanok robi. Zatial co cielovou skupinou stranky by uz podla nazvu mali byt ludia ktori sa aktivne zaujimaju o hardware a pocitac si skladaju sami presne podla svojich predstav, typickym uzivatelom konzoly je aspon podla mna uplne obycajny amatersky uzivatel­-konzument ktoremu ide len o to aby sa o danu vec nemusel starat a aby bez problemov fungovala a nic viac ho nezaujima, takze vacsinou ani nevie co vlastne vovnutri tej ciernej krabice je
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 14.11.200815:16
Právě proto to není od věci. Já například bych si konzoli nepořídil ani zadarmo, ale vzhledem k tomu, že se za mnou chodí ohledně PC radit spousty lidí, ptají se také často na konzole pro děti, takže základní přehled si udržuji.
Vzhledem k tomu, že se blíží vánoce, bude těch dotazů zase přibývat.
Pokud to někoho nezajímá, tak to číst nemusí.
Jenže i pokud se někdo věnuje výhradně PC, tak musí přiznat, že se tyhle světy ovlivňují a prolínají. Konkrétně: trh her pro PC tvoří nějakých 15­-20 % celkového herního businessu. Přitom právě hry tlačí nároky na výkon PC vzhůru.
Jak se to celé bude vyvíjet? Co se stane když integrace GPU do CPU povede ke snížení prodejů samostatných GK. Mimochodem tento trh je už v současnosti v těžké krizi, Nvidia i ATI příliš nevydělávají a je docela pravděpodobné, že jejich situace se bude spíš zhoršovat.
Výrobci HW mají zájem na tom, aby hry na PC zůstaly, protože jinak by 90 % PC mohly levné sestavy pro internet a office a nové PC by nebylo potřeba dřív než 1. za 5­-10 let, ale vývojáři her potřebují vydělávat a PC trh je pro ně často jenom okrajovou záležitostí.
Hry pro PC se kradou v takovém rozsahu, že pro velké firmy je to do jisté míry reklamní záležitost. O PC variantách her se píše, lidi si je vyzkoušejí, ale hlavní tržby jim titul udělá ve verzi pro konzole.
Odpovědět0  0
bugbear (1) | 16.11.200814:21
Nemůžu pochopit, jak pořád někdo bere uživatele konzolí jako amatéra a uživatele PC jako někoho vyjímečného, nějakou ­"elitu­". Uvědomte si, že mnoho majitelů konzolí má PC. Prošli si vývojem 8 bitů až po současnost. Naopak bych mohl namítnout, že většina PC uživatelů jsou amatéří, kteří neví ani co je BIOS nebo JAVA script v prohlížeči. Mnoho rodin má doma PC a nechápou vůbec fungování základu OS, proč tam vůbec je atd., mohl bych pokračovat.
Např. já mám doma z nových konzolí jak PS3 tak X360, proč? Protože, když sedím denně několik pracovních hodin u PC, rád se odreaguji jiným způsobem.
Rád bych uvítal na svethardware.cz více článků na toto téma, ale více odborných. V konzolích jsou často použity komponenty, které v běžném PC nejsou, jako XDR v PS3, to jsem uvedl jako příklad. Na závěr dodám, že se těším na dobu, kdy to bude bráno jako normální věc mít konzoli.
Odpovědět0  0
W4rL0ck | 5.6.20097:06
Jo,souhlsím s tebou. Já bych to viděl takhle, dospívající děti jsou u počítače protože mají hromady času tak se jen tak ze srandy hrabou v Pc ale až dospějou tak příjdou utahaní z práce a řeknou si ­"na pc nejdu jsem utahanej­". Prostě nebudou mít čas v hrabaní se v Pc a až budou dospělí tak to pochopí. A rodičům chci říct kupujte dětem konzole já jí osobně mám prošel jsem historii her jak na pc tak na konzole. Jakmile vaše ratolest vstoupí na internet tak toho je už plno porno fotek,videí a pedofilů taky to ICQ nevíte kdo si sváma píše jestli kamarád s kterým jste se právě seznámili anebo nějaký pedofil. Konzole jsou bezpečnější.
Odpovědět0  0
Martin P. | 14.11.20088:05
No nemohu si pomoct sem Iťák takže PC nebo Mac stejně musím mít. Co ale nevlastním je velká TV, prostě nějaké DVD, BR, HD DVD nebo DVB­-S mne úplně minulo. Prostě domácí kino nemám. Než dát přednost virtuálnímu sportu raději se věnuji tomu skutečnému.

Jenže jsem i hráč. A tady se často střetávám s nepochopením. Závodní sportovní hry mne neoslovují, mangu nesnáším. Adventur, RPG , simulátorů ­(ne arkád­), nebo strategií je na konzolách pomálu, řekl bych tolik, že díky jedné třem hrám, nemá cenu kupovat monitor­\televizor , domácí kino a konzoli. A v tom vidím problém někdo hájí představu, že konzole má každému co nabídnout. Ne nemyslím si bohužel je stále dost lidí, pro které konzole nepřinášejí nic, nového, žádnou přidanou hodnotu.

Dofám, že tedy tyto články se nestrhnou na agitaci, že každý by měl vlastnit konzoli.
Odpovědět0  0
czhunter (62) | 14.11.200810:02
Samozřejmě, ale takoví lidé výrobce konzolí vůbec nezajímají.

PS s tou mangou­/anime děláš chybu, nalezl bys žánry, o kterých nemá euroamerická kinematografie ani ponětí :)
Odpovědět0  0
Martin P. | 14.11.200811:08
Ano věřil bych, že jsem nezajímavý, bohužel marketing se zaměřuje i na mne, tedy jsem oslovován hold nemáme na čele napsáno že ....mne to neprodáte…. :­-­) Bohužel patříte dnes k mainstreanové kultuře, jako třeba půjčky, sledování TV pochybné obsahové kvalit atd…

No s tou mangou bych to nazval něčím co je nazýváno kulturním střetem. Osobně ji nemám rád, protože mi kontrastuje s jinak řádem a tradicí, která jde východními kulturami.


Odpovědět0  0
filky (65) | 14.11.200815:15
Jen pro zajimavost. 99% Ackovych her dnes vychazeji na konzole a PC dohromady. Konzole maji navic v posledni dobe vyhodu, ze zde vychazi mnohem vice exkluzivnich her pouze pro ne ­(GTA4 treba­). Dnes uz na konzoli zahrajete v blede modrem to same, co na PC s vyhodou toho, ze nekteri vyrobci konzole uprednostnuji. Jedinou vyjimknou jsou MMOG hry, ktere maji stale silnejsi pozici v PC svete.
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 14.11.200815:28
Na konzolích mi chybí kvalitní strategie srovnatelné třeba s Total War sérií. I RPG pro konzole jsou slabým odvarem PC verzí, viz například Oblivion.
Odpovědět0  0
M.M.X | 14.11.200815:34
FYI: GTA4 vyjde aj pre PC
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.